Hoe veilig is Zoom nou eigenlijk? 5 tips

wijwerkenthuis Geen categorie Reactie plaatsen

Als je de media de afgelopen weken hebt gelezen, dan heb je kunnen lezen dat de veiligheid voor gebruikers van Zoom niet 100% veilig is. Zelfs de FBI heeft hiervoor gewaarschuwd en op dit moment vindt er een onderzoek plaats door de openbaar aanklager in New York.

Ondertussen ben je al gewend aan het gebruik van zoom. Heb je al afspraken ingepland, webinars of lessen voor de klas voorbereid en is het lastig om zo maar over te stappen op iets anders. Daarom hebben wij hebben een aantal tips voor jou op een rijtje gezet.

Tip 1 – Log niet in met Facebook

Zoom heeft gegevens gedeeld met Facebook. Inmiddels heeft Zoom dit aangepast, ze hebben de code verwijderd die de data deelt met Facebook. Zorg in ieder geval dat je niet inlogt op de app via je Facebook Account.

Tip 2 – Update de laatste versie

Zorg dat je altijd de laatste versie van de app gebruikt via de updates in de appstore. Sluit iedere keer je app helemaal af als je klaar bent.

Tip 3 – Download de app niet op je computer

We hebben gelezen dat het downloaden van de app op je computer, deze gevoeliger maakt voor hackers. Het downloaden op je computer is helemaal niet nodig om gebruik te maken van Zoom. Dus wil je zekerheid? Dan de app niet downloaden op je computer. Voor je smartphone of Ipad kun je onbezorgd de app wel downloaden.

Tip 4 – Voorkom Zoombombing

Er is een nieuw fenomeen ‘Zoombombing’: dit zijn personen die je niet hebt uitgenodigd, die ineens deelnemen aan jouw online overleg. Ze delen ongewenste informatie via het de schermdeelfunctie, denk aan porno of extreem rechtse teksten. Dit kun je voorkomen door:

  • te werken met de wachtwoordfunctie bij het plannen van je gesprek.
  • de zoom-link niet openbaar te delen bijv. via social media

Tip 5 – Gebruik een ander programma als je AVG proof moet werken en privacy gevoelige info moet delen

Naast Zoom is ook het gebruik van andere videoconference software explosief gegroeid. Werk je voor of ben je eigenaar van een organisatie en deel je privacy gevoelige info? Dan is bijvoorbeeld Microsoft Teams een aanrader.

Tot slot

Zoom heeft op 2 april in een persbericht excuses gemaakt en laten weten dat ze (ook met externe) deskundigen alles er aan doen om de veiligheid en privacy te verbeteren. 100% privacy veilig wordt het nooit, maar dat geldt voor alle digitale verkeer. Een digitale techneut zei laatst: ‘als je 100% veiligheid wilt dan moet je je bankpas doorknippen en onder een steen gaan liggen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *